Home › Forum › Carrera to China › voorbereidingen aan de wagen – techniek
- Dit onderwerp bevat 76 reacties, 21 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 16 jaren, 2 maanden geleden door wreckah.
-
MakerDiscussie
-
25 augustus 2006 om 23:12
Vandaag heb ik de volledige pedalencluster uit elkaar gehaald: na heel wat gevloek en twee kapotte staalboorkes heb ik de pin er dan toch uitgekregen, en de cluster gedemonteerd. De plastieken lagers zien er allemaal vrij goed, maar we hebben een volledige set koperen lagers moeten bestellen, dus we zullen ze sowieso allemaal vervangen.
De pedalencluster zal ook een laag anti-roest krijgen, en een laagje zwarte hammerit verf.Ik heb ook de passagierskant terug in elkaar gestoken: ik heb het nieuwe ABS vloerbord gemonteerd, alle tapijten opnieuw aangebracht, en de zetel teruggeplaatst. Het begint er terug een beetje als een wagen uit te zien!
Morgen rijden we naar Erpa in Holland om de pedalenlagers te gaan halen.
mvg, jan
[url=http://www.postwhore.biz/albums/userpics/10059/IMG_7710.JPG:nljw8k48]
[url=http://www.postwhore.biz/albums/userpics/10059/IMG_7711.JPG:nljw8k48]
[url=http://www.postwhore.biz/albums/userpics/10059/IMG_7712.JPG:nljw8k48]
[url=http://www.postwhore.biz/albums/userpics/10059/IMG_7713.JPG:nljw8k48]
[url=http://www.postwhore.biz/albums/userpics/10059/IMG_7714.JPG:nljw8k48]
[url=http://www.postwhore.biz/albums/userpics/10059/IMG_7715.JPG:nljw8k48]
-
MakerDiscussie
-
Onze eerste visums zijn binnen! Pakistan en India zijn reeds OK!
Ook onze Carnet de Passage is net gearriveerd!!
[url=http://www.carreratochina.com/fotosweb/big/visa_001.jpg:3w0m8sgp]
[url=http://www.carreratochina.com/fotosweb/big/visa_002.jpg:3w0m8sgp]
op het GPS toestel werken we met garmin worldmap, een zeer eenvoudige kaart van de wereld, waar je zelf je waypoints etc.. kan op aanduiden. Alle grote steden staan erop, en alle grote wegen. We kunnen dus zo goed als niet verloren rijden 🙂
Verder kunnen we het aanvullen met gedetailleerde kaarten van de grote steden, die overal wel ergens down te loaden zijn.
We pakken ook nog papier mee 😉 Van de meeste landen zullen we landkaarten meepakken. Landkaarten zijn nog steeds op vele vlakken beter dan een GPS toestel.
[quote=”wreckah”:2wfhl7nb]merci mannen,
theeft deugd gedaan om dit alles te doen, kheb ontzettend veel bijgeleerd, en veel angst kwijtgeraakt voor eventuele defecten/of erger…
morgen installeer ik een GPS alarm van onze sponsor http://www.lecatecs.com , dus daar mag je ook een verslagje van verwachten (installatie en werking)
groeten!
jan[/quote]zijn er van alle landen die jullie aandoen, kaarten beschikbaar? vb china ?
merci mannen,
theeft deugd gedaan om dit alles te doen, kheb ontzettend veel bijgeleerd, en veel angst kwijtgeraakt voor eventuele defecten/of erger…
morgen installeer ik een GPS alarm van onze sponsor http://www.lecatecs.com , dus daar mag je ook een verslagje van verwachten (installatie en werking)
groeten!
janIdd. Heel proper man!
Zou dat ook eens moeten doen.
“Mijn” bekabeling dateert heel duidelijk van 1977, zit ook nog een afgekoppeld jaren 80 alarm in, onder het dashbord hangt er een hoop los (wel geisoleerd) draadwerk waar ik het raden naar heb, maar er sprong nog nooit een zekering, dus zolang dat blijft, blijf ik er beter af 😕Maar het begint te kriebelen, nu ik “onze man” hier weer supernetjes bezig zie
😛
Proper werkje !!! Hoedje af, en leuk om te zien hoeveel tijd andere mensen in hun wagen steken. Stelt me een beetje gerust dat niet alleen ik er zoveel mee bezig ben 😆 .
Toen ik 2 weken geleden een klein brandje in de wagen beleefde dacht ik dat het nu toch wel echt tijd geworden was om de bekabeling van onze sportwagen eens onder handen te nemen. Voorkomen is beter dan genezen!
I plande om de gehele voorste bedradingslus te herbouwen, alsook de zekeringskast, en een algehele inspectie van alles wat zich in en onder het dashboard afspeelt.
Zoals het met vele van onze projectjes verloopt, begon alles nu ook weer met een mini zijprojectje: ons VDO klokje heeft nog nooit continu gewerkt sinds we de wagen kochten, en dus besloot ik van dit eventjes te onderzoeken. Een artikel op Pelican parts wees me in de goede richting: in 40 jaar tijd kan er veel vuil en stof in het mechanisme kruipen, waardoor dit blokkeert.
Ik deed het klokje open, en vond daar een fantastisch voorbeeld van jaren ’60 engineering: ik zag een kluwen van minuscule wieltjes en veertjes, en ik deed er dan ook een tijdje over om de werking ervan te begrijpen. Om de paar minuten krijgt het klokje een stroomstoot, en daarbij wordt een veer gespannen, die een radartje doet bewegen. Dit radartje tikt lekker door, tot de veer helemaal ontspannen is, en er een contact sluit, waarbij er opnieuw een stroomstoot komt, en de hele cyclus opnieuw begint.
In ons klokje was er zodanig veel vuil en stof dat deze cyclus niet volledig volbracht werd: het klokje stopte ergens halverwege. Ik maakte het minuscule mechanisme schoon door er een halve bus contact-spray op te spuiten, alles te laten uitdruipen, en alles netjes droog te blazen. De cyclus werd nu volledig doorlopen, en maw. het klokje is gerepareerd!
Een tweede zijprojectje was het installeren van onze herstelde CDI doos in het motorcompartiment. In Engeland had ik een zekere Tim Bennet ontmoet, en deze man is zeer ervaren in het herstellen van deze ontstekings-eenheden. Hij verving een kapotte thrystor in onze eenheid, en liet het hele boeltje enkele uren draaien op de testbank. Dit deed hij allemaal gratis voor niets, op voorwaarde dat wij hem rapporteren hoe de nieuwe specificatie thrystor werkt. Dank u wel, Tim!!
Ik sloot de CDI aan, tesamen met een andere hoogspanningsbobijn (een speciaal model voor werking met CDI), en maakte tot slot het gehele motorcompartiment proper: alle kabels netjes in een kabelgoot, en met tie-raps vastgebonden aan het chassis. De motor startte na de eerste omwenteling van de startmotor, en draaide veel soepeler en mooier dan voorheen met de originele Kettering otnsteking, dus het zat snor! Geen tijd voor een echte testrit, want het volgende project diende zich reeds aan.
Ik begon met knikkende knieën aan de ontmanteling van de bedrading in de kofferruimte vooraan. Het was letterlijk en figuurlijk een nest! Overal hingen er losse kabels, met blootliggend metaal, met gesmolten isolatie…het moge een wonder zijn dat de wagen nog reed, laat staan dat hij niet in brand gevlogen is!
Ik demonteerde alle kabels, en noteerde alles netjes in een bedradingsschema, en vergeleek dit met het originele schema van onze wagen. Alles bleek warempel te kloppen, dus we hadden wel degelijk te maken met een volledig originele, 40-jaar oude bekabeling! En je kon dit het beste zien aan de voorste lus, dewelke de koplampen en richtingaanwijzers bedient. Deze was in een belabberde staat, en ik besloot om deze volledig te herbouwen, welliswaar met gebruik van de originele ronde connectors. Ik soldeerde en crimpte alle verbindingen, en werkte het geheel af met krimpgéne. Achteraf testte ik elke kabel op weerstand. Op de foto kan je het eindresultaat zien, ik ben alleszins zeer tevreden!
Op naar de zekeringskast dan: ik had gehoopt om deze te kunnen vervangen door een modernere doos met steekzekeringen, maar de kastjes die ik hiervoor kocht waren niet goed genoeg en ik belsoot het over een andere boeg te gooien: na wat opzoekingswerk had ik gezien dat de zekeringskast van een middenjaren-911 perfect past in een oud elfje. Ik ging bij één van onze grootste sponsors langs ( FG Porsche ) om zulk een kastje te zoeken, en Filip gaf me er prompt eentje cadeau! Dank u wel Filip!
De installatie ging vrij vlot: ik knipte alle kabels enkele centimeters korter – om zo een mooi blinkend stukje koper te vinden – soldeerde de uiteinden, en verbond alles in de nieuwe zekeringskast. Ik voegde nog een extra relais toe voor de bediening van onze mistlampen, dewelke wij binnenkort zullen monteren. De laatse zekering was ongebruikt, dus besloot ik om een nieuw circuit aan te leggen om al onze gadgets op aan te sluiten, zoals GPS, alarm, laptop, GSM, etc…
Ondertussen had ik ook reeds de versleten batterijkabel vervangen, samen met de 2 positieve batterijpool-connectors. Ik moet wel nog dringend op zoek naar een meer duurzame oplossing voor de bescherming van de positieve polen: deze komen gevaarlijk dicht bij het chassis, en een kortsluiting is dan ook zeer rap gebeurd. De huidige stukjes binnenband en ductape voldoen niet 🙂 )
Ik was klaar voor de grote test: ik draaide de sleutel, en ik verwachtte enkele gesprongen zekeringen en een verbrand geurtje hier en daar, maar tot mijn grote verbazing had ik het hele werkje goed uitgevoerd en startte de motor mettéén, en werkten alle elektrishce toestellen perfect.
Tot binnenkort voor deel 2 van ‘Restauratie Elektriciteit’. 🙂 )
[url=http://www.carreratochina.com/fotosweb/big/fusebox_001.jpg:2vcsjn5t]
[url=http://www.carreratochina.com/fotosweb/big/fusebox_002.jpg:2vcsjn5t]
[url=http://www.carreratochina.com/fotosweb/big/fusebox_003.jpg:2vcsjn5t]
[url=http://www.carreratochina.com/fotosweb/big/fusebox_004.jpg:2vcsjn5t]
[url=http://www.carreratochina.com/fotosweb/big/fusebox_005.jpg:2vcsjn5t]
[url=http://www.carreratochina.com/fotosweb/big/fusebox_006.jpg:2vcsjn5t]
[url=http://www.carreratochina.com/fotosweb/big/fusebox_007.jpg:2vcsjn5t]
[url=http://www.carreratochina.com/fotosweb/big/fusebox_008.jpg:2vcsjn5t]
[url=http://www.carreratochina.com/fotosweb/big/fusebox_009.jpg:2vcsjn5t]
[url=http://www.carreratochina.com/fotosweb/big/fusebox_010.jpg:2vcsjn5t]
[url=http://www.carreratochina.com/fotosweb/big/fusebox_011.jpg:2vcsjn5t]
[url=http://www.carreratochina.com/fotosweb/big/fusebox_012.jpg:2vcsjn5t]Vering aanpassingen
Deze week hebben we een heel grote stap gemaakt richting de daadwerkelijke uitvoering van ons plan! We hebben de vering en de wielen aangepast.
We vervingen de aluminium Fuchs velgen met laagprofielbanden door originele stalen porsche-velgen, met daarop een setje camionette-winterbanden getrokken. Deze zijn
sterker, hebben een groter draagvermogen, zijn goed in sneeuw en modder, en last but not least: ze bieden nog steeds genoeg comfort!
De wagen kwam hierdoor al metteen 2 cm hoger te liggen.
Het volgende puntje op de lijst was de aanpassing van de vrije hoogte van de wagen: we dienden de wagen zo hoog mogelijk op zijn poten te zetten, zonder daarbij de
instelmogelijkheden van camber en toe te verliezen. Vooraan was dit een fluitje van een cent, omdat je daar gewoon de torsiebaren met één bout kan aanspannen.
Achteraan is het een ander verhalen, waarbij het hele boeltje moet gedemonteerd worden, om de torsiebaren te kunnen reindexeren.
Eerst vooraan edoch: ik schroefde beide poten tot de maximale hoogte, en controleerde dan met de 3-puntsmethode of beide poten wel gelijk stonden: je krikt de wagen
achteraan omhoog, perfect in het midden, zodat de wagen kan kantelen, en aldus de achterkant geen invloed heeft op de voorkant. Je meet beide voorpoten op, en je
zorgt dat de wagen mooi horizontaal komt te liggen. Bij ons betekende dit een kleine draai aan de rechtervoorpoot, en alles stond pas.
Achteraan dan: het is een hele karwei om de torsiebaren te reindexeren, doch eigenlijk niet zo moeilijk. Het komt erop neer om de torsiebaren wat meer
‘voorspanning’ te geven door ze wat extra aan te draaien.
– je krikt de boel op
– verwijder het wiel
– je verwijdert het afdekkapje vanop de torsiebaar
– je krikt de arm een ietsiepietsie naar boven, zodat je de bout van de schokdemper kunt verwijderen. De draagarm moet loshangen van de schokdemper.
– de arm valt nu volledig naar beneden, en de meeste spanning is eraf. nu kan je de bouten verwijderen die de springplaat met de arm verbinden.
– de springplaat hangt nu volledig los, nu kun je proberen de plaat los te krijgen van de torsiebaar met behulp van 2 grote schroevendraaiers.
– ik was 50% lucky: één kant lukte direct, de andere kant was moeilijker. Daar kwam de torsiebaar mee met de springplaat, en het is zo goed als onmogelijk om detwee te splitsen (vettige baar, geen plaats, geen manier om trekkracht uit te oefenen…) Dus boorde ik een gat in de rubberen sprinplaat-dop, en met een pons heb
ik de torsiebaar uit het gewricht geklopt. De torsiebaarkoppen waren flink verroest, en die heb ik dan ook mooi opgekuist mbv een staalborstel, en grote
hoeveelheden lythium vet.
– OK, de torsiebaren zijn eruit. Nu moeten we ze reindexeren (ze verdraaien zodat er meer spanning op komt) , en liefst aan beide kanten perfect gelijk. Detorsiebaren hebben aan elke kant een kop met tandjes, en aan één kant bevat die 40 tandjes, aan de andere kant 44 tandjes. Je kan dus één kant één tandje verdraaien
in de ééne richting (is ongeveer gelijk aan een verandering in hoogte van 2,5cm), en de andere kant een tandje terugdraaien ( ca.2cm hoogteverandering )…en zo kun
je dus in heel kleine stapjes (0,5cm) de vering omhoogkrijgen.
– Normaal gezien meet je de verdaaiing van de springplaat tov. de horizontale as, maar ik deed het anders. Ik had ervoor gezorgd dat de wagen perfect horizontaal opde brug hing, en dus kon ik gewoon het laagste punt van de springplaat tav. de grond opmeten, en dus gelijkstellen.
– Zo gezegd zo gedaan, allebei de kanten perfect afgesteld, alles gemonteerd, en dan eventjes gaan testrijden. Dit moet om de vering terug wat te laten zakken tothaar natuurlijke evenwichtspunt.
– Toen ik terugkwam deed ik de 3-puntsmethode opnieuw, maar dan op de achterkant en er bleek toch nog 1,5cm verschil te zitten tussen links en rechts. Blijkbaar isde wagen niet perfect symmetrisch, en zijn misschien ook de torsiebaren niet perfect even sterk meer na al die jaren. Ik heb dus één kant opnieuw mogen reindexeren,
maar gelukkig was ik al redelijk getraind, en waren alle bouten al perfect los en ingevet, dat het karwei op 45min geklaard was.
– Na nog een testrit stonden de achterpoten op 2mm na perfect gelijk. Vooraan heb ik een verschil van 4mm waar ik ook perfect mee kan leven.Ik had nog enkele uurtjes over die dag, dus dacht ik van mettéén ook de uitlijning aan te pakken, maar na enkele pogingen wist ik al snel dat ik hiervoor best naar
een professional zou gaan, met lasermeting. De achterwielen stonden zeer schuin (positief camber) door de enorme verhoging, en vooraan was het niet beter, dus die
uitlijning was zéér nodig. De wagen reed nochtans zeer goed met de nieuwe banden en wielen…
Deze ochtend ben ik dan maar naar een bandencenter geweest, en heb samen met de mechanieker van dienst de hele wagen uitgelijnd. De achterwielen stonden inderdaad
op 2° positieve camber, en de voorwielen een dikke 1°. Achteraan konden we met behulp van de 2 excentrische instelbouten de regeling vrij goed krijgen: 0° camber en
zo goed als geen Toe (toespoor).
Vooraan konden we met behulp van onze cambermeister de camber zo goed als neutraal krijgen. Het toespoor werd geregeld door middel van de instelstangen van de
stuuroverbrenging. Al bij al was het een kleine 2 uur werk.
De wagen ziet er nu heel erg anders uit, zo hoog op de poten (6cm hoger!), en met de klassieke porsche-velgjes, maar wij vinden het toch heel knap. Hij rijdt ook
echt fantastisch: je voelt duidelijk meer grip dan met de oude verslten banden, en de wagen stuurt vliegensvlug en superlicht. Op de autostrade is de nervositeit
ook zo goed als verdwenen, en kunnen we rustig cruisen.
We zijn klaar voor onze sponsor-uitstap naar Engeland!
[url=http://www.carreratochina.com/fotosweb/big/alignment_001.jpg:24qee16h]
[url=http://www.carreratochina.com/fotosweb/big/alignment_002.jpg:24qee16h]
[url=http://www.carreratochina.com/fotosweb/big/alignment_003.jpg:24qee16h]
[url=http://www.carreratochina.com/fotosweb/big/alignment_004.jpg:24qee16h]
[url=http://www.carreratochina.com/fotosweb/big/alignment_005.jpg:24qee16h]
[url=http://www.carreratochina.com/fotosweb/big/alignment_006.jpg:24qee16h]
[url=http://www.carreratochina.com/fotosweb/big/alignment_007.jpg:24qee16h]
[url=http://www.carreratochina.com/fotosweb/big/alignment_008.jpg:24qee16h]
[url=http://www.carreratochina.com/fotosweb/big/alignment_009.jpg:24qee16h]
[url=http://www.carreratochina.com/fotosweb/big/alignment_010.jpg:24qee16h]
[url=http://www.carreratochina.com/fotosweb/big/alignment_011.jpg:24qee16h]
[url=http://www.carreratochina.com/fotosweb/big/alignment_012.jpg:24qee16h]
[url=http://www.carreratochina.com/fotosweb/big/alignment_013.jpg:24qee16h]
[url=http://www.carreratochina.com/fotosweb/big/alignment_014.jpg:24qee16h]
[url=http://www.carreratochina.com/fotosweb/big/alignment_015.jpg:24qee16h]
hey maddict,
ik stuur jou direct een mailtje met alle info 8)
merci!
Jan[quote=”jeansprint”:s5h8jz02]hallo! zeer mooie porsche; zeker het kleur, mooi mooi! maar een klein vraagje, was er geen 8) “ducktail” 8) voorzien? groeten janneman[/quote]
Of zal ik een ducktail sponsoren , maar dan wel een robijnrode 😈
Geweldig om te volgen hier. Petje af.
Zijn jullie van plan om sticker-reclame toe te laten voor sponsers?
Wat zou een smalle sticker met het logo van CVWarehouse bovenaan de achterruit of 2 kleine op de zijruitjes moeten kosten?
Matt
http://www.cvwarehouse.comin 1972 is mijn vader met een kevertje van 14 jaar oud, dat hij kocht voor amper 2500 BEF van hier tot in china gereden, tot in nepal enzo. Een heel avontuur waar hij ook de kranten mee haalde.
is toch ook een boxer motor !
Toen we de wagen terugkregen met de nieuwe motor in bleven we evenwel met een klein euvel zitten, dat de laatste weken ons stoorde:
de wagen wou niet goed starten: de startmotor draaide over maar er kwam geen vonk. Wanneer we de sleutel loslieten, dan schoot de motor alsnog in gang. Heel vreemd dus, en onze eerste reactie was een mogelijk slecht contact in het contactslot.
We namen het contactslot uit het dashboard, en openden het helemaal. Er was evenwel bijna niks aan te zien, op wat 40 jaar oud vet na…we kuisten dan maar alles netjes op, vetten het boeltje opnieuw in, en monteerden het contactslot terug in de wagen.
Het start-euvel bleef evenwel bestaan, erger nog, nu wou de wagen helemaal niet meer starten! De bedrading hadden we nog maar net helemaal nagekeken, dus moest wel één van de componenten in het ontstekingscircuit de boosdoener zijn. We vervingen de hoogspanningsbobijn en de RPM transducer, maar dit hielp niet. Uiteindelijk besloten we van de Bosch CDI te vervangen, en gelukkig kregen we daarvoor de hulp van FGPorsche en onze vrienden bij Carrosserie Criel:
Van FGPorsche kregen we een originele Bosch CDI in bruikleen, en van Pascal en Tommy mochten we een Permatune CDI lenen. Met de permatune kregen we nu en dan een vonk, maar net niet genoeg om de motor aan te blazen. Toen plugden we dan maar de Bosch CDI in, en de motor kwam direct tot leven!
Onze Bosch CDI was dus kapot, en moeten we binnensteken voor reparatie. Na wat onderzoekingswerk en wat testen met de multimeter kwamen we tot de conclusie dat we maandenlang met een foute bobijn aan het rondrijden geweest waren, en dat was deze die we in Italië hadden gekregen. Door deze foute bobijn is onze CDI uiteindelijk doorgebrand…
Omdat we niet wekenlang willen stilstaan met de wagen besloten we om de bedrading aan te passen, en de wagen op de aloude Kettering ontsteking te laten draaien: simpelweg met een bobijn rechtstreeks op de distributeur aangesloten. Alle porsches van voor 1969 reden met deze primitieve ontsteking. De CDI is op dat moment erbij gekomen om een stabielere en betere vonk te produceren bij hogere toerentallen.
We kochten een tweedehands bobijn – geschikt voor Kettering ontsteking – en connecteerden het hele boeltje. De wagen startte mettéén op, en draait eigenlijk niet merkbaar anders dan mét CDI. We hebben wel nog niet op hoge toeren getest omdat de motor nog in rodage is.
Op dit moment rijden we dus opnieuw gelukkig rond zonder CDI. Heel veel bijgeleerd, en weerom een onderdeel minder dat kan kapot gaan! 🙂 )
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.