Print deze pagina

911 onder druk: Nieuw testprogramma voor de toekomst Speciaal

Stuttgart: De achtste generatie van dé klassieker onder de sportwagens zal begin 2019 op de Europese markt komen. In afwachting hiervan gaan prototypes weer de nodige testen afleggen in een ultiem wereldwijd testprogramma. Zo pendelen ze tussen klimaatzones met temperatuurverschillen tot maar liefst 85 graden Celsius; sprinten over hoogteverschillen die meer dan vier kilometer bedragen; doorstaan files in de grote steden en zullen ze nieuwe records op de racecircuits behalen. Na dit alles moet elk onderdeel van de auto nog net zo betrouwbaar werken als in het begin.

 

"Naast zijn uitstekende prestaties is de 911 geschikt voor dagelijks gebruik, waardoor hij altijd een klasse apart is geweest", zegt Andreas Pröbstle, projectmanager voor de 911. "Daarom testen we het voertuig onder alle omstandigheden, en in elk type weer en regio. De aandrijflijn van de voertuigen moet zo perfect functioneren als zijn vloeistoffen, systemen, bedrijfsprocessen en displays - het is de enige manier waarop we er zeker van kunnen zijn dat het voertuig zonder gebreken door alle regio's van de wereld kan reizen, "voegt hij eraan toe.

De tests richten zich eerst op de traditionele kerngebieden van Porsche, zoals het chassis en de motor, die nog verder zijn verbeterd om zowel de prestaties als het dagelijks gebruik te verbeteren. Daarnaast zijn er functietests en stresstests voor het geheel nieuwe bedieningsconcept in de cockpit, evenals instrumenten en displays. De nieuwe rijhulpsystemen en uitgebreide connectiviteit moeten ook de uitdagingen van de zware testmarathon aankunnen: Porsche Connect verschilt van land tot land, dus testen van de werking en functies ervan is zeer arbeidsintensief.

In warme landen, zoals de Golfstaten in het Midden-Oosten of Death Valley in de VS, moeten klimaatbeheersing, warmtemanagement en verbrandingsgedrag functionele testen doorstaan bij temperaturen tot 50 graden Celsius - dus de interieurcomponenten mogen bvb niet uitzetten of samentrekken en geluiden maken bij blootstelling aan hitte. In Finland's min 35 graden richt de test-agenda richt zich op gebieden als koude start, verwarming en airconditioning, tractie, handling en remgedrag, evenals de reactiesnelheid van de controlesystemen met betrekking tot rijdynamiek. De kronkelige en veeleisende wegen in de omgeving van de Europese poolcirkel bieden optimale omstandigheden voor het testen van een sportwagen, terwijl uithoudingsritten de nieuwe 911 testauto's hebben zien sprinten over de Chinese wegen en racebanen, én in een verkeersstructuur die typerend is voor dat land, eveneens is het bewijs geleverd dat ze betrouwbaar werken op brandstoffen waarvan de eigenschappen enorm variëren.

De Nurburgring maakt traditioneel deel uit van het rigoureuze Porsche test- en ontwikkelingsprogramma. De motor, transmissie, remmen en chassis moeten hun kracht bewijzen op het veeleisende racecircuit in het Eifelgebergte. In Italië worden de testauto's rond de supersnelle Nardò-testbanen gereden, waarbij de focus niet alleen op topsnelheid ligt, maar ook op koeling en handling. De testvoertuigen bereiken het laagste punt van hun uithoudingsrit in Death Valley, die afdaalt tot ongeveer 90 meter onder zeeniveau; terwijl de ijle lucht op Mount Evans, Colorado - tot een hoogte van 4.300 meter reikte - de uitdaging lag daar bij het laden van de biturbo en het brandstofsysteem.

Tegen de tijd dat de testen voltooid zijn, hebben de auto's in totaal zo'n drie miljoen kilometer gereden. Een minder spectaculair onderdeel van testen, zij het niet minder belangrijk, is klantgericht dagelijks testen op de openbare weg in steden en dwars door heel Duitsland. Bij dit gedeelte van de test worden ook aanzienlijke kilometers afgelegd, terwijl aan alle verkeersregels wordt voldaan, om ervoor te zorgen dat het complete voertuig en zijn systemen duurzaam zijn en geschikt voor dagelijks gebruik, zodat de achtste generatie van dit sportwagenicoon de traditie voortzet de beste 911 aller tijden te zijn.

 

Bron: Communications Porsche AG