Aangemaakte reacties
-
Jeanetten op nen brommer …haha…geweldig !!! :twisted:
Nog een fantastische reis toegewenst :up:In antwoord op: Roadtrip 2016Je zou dat inderdaad kunnen doen maar denk niet dat het veel uitmaakt ,zodra je de veerspanner terug indrukt pers je de olie er terug uit.
Wat je erover gelezen hebt zou misschien kunnen duiden op hydraulische klepstoters ,die worden wel beter een nachtje in een oliebad gelegd voor montage .Naar mijn mening belangrijk is de fase voor de werkelijke eerste start .
– Bougies verwijderen en motor met de hand rond draaien
-voelen of er niet wat hapert ,horen of er niet wat schraapt .
-distributie timing ,klepspeling nogmaals checken na een paar omwentelingen
-Benzinepomp relais verwijderen en de motor op startmotor laten ronddraaien tot er oliedruk is opgebouwd
-oliepijl checken ,alles nog eens nalopen ,benzinepomp relais terug plaatsen en dan zou je aan een eerste start kunnen gaan denken.In antwoord op: KettingspannersIeder geval zeer mooie auto die je daar hebt :up:
Wat heb ik spijt dat ik men S2 weggedaan heb als ik dit zie :bounce: :cry:In antwoord op: Harley G’s 944 S2 cabrio: stap voor stap
Je ziet hier duidelijk dat de zijdelingse pin is afgesleten ,ze is niet mooi rond meer maar conisch wat maakt dat er teveel speling op zit .
Je kan hem ook achteraan de versnellingsbak wat bijstellen.
Hier wat meer info !In antwoord op: Harley G’s 944 S2 cabrio: stap voor stap[quote=”deepee” post=228301][/quote]
Deze moet ik bewonderen , hij heeft met zijn laatste krachten nog die Ferrari ten gronde weten richten :applaus: :hail:In antwoord op: Zeer erg voor die mooie PorscheMet een echte polyester namaak S2 bumper en een rijst uitlaat pot van een of andere Honda :think:
In antwoord op: Koopjes op Kapaza-2dehands-Ebay…Deel 5WES , Ik begrijp dat je het beste voor hebt met je nieuwe aanwinst en uiteraard je motor moet van goede olie voorzien zijn maar pieker er niet te hard over want ook al giet je het duurste spul op de markt erin er zal altijd wel iemand zijn om je dat om een of andere reden af te raden.
HIER staat wat uitleg over viscositeit en kwaliteit aanduidingen over olie .
Op een bus olie staat de viscositeit vermeld maar ook een API of ACEA letter/getal combinatie die de kwaliteit van de olie weergeeft.
Google het even op en je komt al snel tegen wie ze zijn en waar deze waarden voor staan .
Jouw 924 heb ik verstaan is van 1982 , de olie die in dit jaartal werd voorgeschreven draagt een API / SF aanduiding .
De S staat in dit geval voor benzine wagens en F wil zeggen dat elke olie die de kwalificatie F of hoger (beter) in het alfabet draagt voldoet voor jou motor .
Tegenwoordig vind je haast geen motorolie meer die onder die norm (F) ligt ,vandaar de opmerking van Koen dat ook de olie van de Action voor normaal gebruik meer dan goed genoeg is .Vanwaar de verschillende viscositeit opgaven : simpel ,verschillende temperaturen in verschillende continenten .
Een 924 in 40°+ Zuid Afrika is waarschijnlijk beter af met een iets dikkere olie .
Een Siberische 924 zou waarschijnlijk zijn startmotor niet eens rond krijgen omdat de dikke Afrikaanse olie stroop is geworden bij -40° Celsius dus een dunnere (vloeibaardere) olie is hier aangewezen.Hoe zit dat met die oldtimers?
-De speling (toleranties) tussen onderdelen zoals oliepomptandwielen , drijfstanglagers, krukaslagers , oliekeerringen end. zijn bij oudere motoren nog een stuk groter vergeleken met de hedendaagse motoren .
De lagerschalen van krukas of drijfstang zijn glijlagers wat wil zeggen dat tussen de lagerschaal en het draaiend onderdeel een laag olie moet zitten om te beletten dat de twee met elkaar in aanraking komen en gaan invreten .
De olie filmlaag fungeert bij wijze van spreken als kussentje tussen de twee onderdelen .
De synthetische long life oliën die we vandaag kennen zijn veel dunner en meestal verrijkt met allerhande dopes .
Hoewel de full synthetische oliën in principe betere smeereigenschappen hebben is ze bij sommige afgeraden te gebruiken vermits ze zo dun zijn moeilijkheden zouden hebben om de grotere speling (toleranties) tussen de onderdelen bij de oudere motoren op te vangen en van een voldoende dikke oliefilm te kunnen voorzien.
-Een zelfde gebeuren voor de olie pomp in de oudere motor die niet voorzien is om die dunne synthetische olie rond te pompen en voldoende oliedruk op te kunnen bouwen .
-Full synthetische olie is meestal sterk verrijkt met heel wat additieven dopes genaamd , dit zijn middelen om motor te reinigen , schuimvorming , veroudering en derg. van de olie tegen te gaan .
De kwaliteit van olie keerringen en derg. die in de oudere motoren werden gebruikt reageren blijkbaar slecht op deze agressieve additieven en kunnen daardoor gaan lekken .
Sommige zijn van mening dat bij het gebruik van een full syntheet in een oudere motor die al wat kilometers heeft gelopen het gevaar bestaat dat de door de jaren heen opgebouwde carbon en troep door de te sterk reinigende additieven alle brol te snel zou los kunnen komen en olie kanalen en derg. doen verstoppen .
Waarom brengen meer en meer olie fabrikanten classic oliën op de markt ?
-Ten eerste omdat het verkoopt !
-Om een reden te noemen waarom je zo’n speciale (prijzige) classic oil zou kunnen nemen is dat sommige van die oliën een hoger ZDDP (zink) en fosfor percentage bezitten .
Zink en fosfor bevorderen de smeereigenschappen van een olie maar de dag van heden worden deze gelimiteerd om verschillende reden.
Hier wat uitleg daarover.
Anderzijds … ken ik wel een paar personen die gewoon full synthetisch 0W40 in hun oldtimer flikkeren en gaan als een banaan!
Persoonlijk houd ik me bij standaard (gebruik) ook aan de standaard voorgeschreven olie .In antwoord op: Het 924 verhaal…Zo staat het nochtans in autodata beschreven maar kan wel eens kloppen wat je zegt want als je bv. zoals in dit geval op de KROON site kijkt geven ze daar 2.8l voor een AUT .
Zoveel uiteen lopende meningen over olie :bounce:
Ieder geval met een 15W40 half synth. kan je naar mijn mening niet veel fout doen ,ook niet met die 15W50 van KROON dat ook een semi synthetische olie is , de 50 in dit geval wil gewoon zeggen dat de olie bij een nog hogere temperatuur haar viscositeit/smeereigenschappen behoud .In antwoord op: Het 924 verhaal…AUTODATA
Porsche 924 2.0l 1982
SAE : 15W/40 half synthetisch
API : SFvrij verstaanbare site over olie
Motor : 5.0 L
Hangesch. versn. : 2.6 L
Auto versn. 3.5 L
Difrentieel : 1.0 L (AT)
koelvloeistof : 7.0 LIn antwoord op: Het 924 verhaal…Ik ben zelf geen 964 expert maar met een link ,een paar foto’s of derg. van de wagen zullen er hier ongetwijfeld wel bijzitten die je hiermee kunnen helpen .
Succes met je zoektocht ! 8)Sommige mensen hebben gewoon geld en slechte smaak te veel :roll:
In antwoord op: Dit is pas een “bob de bouwer” !Bepaalde accenten aan deze wagen zijn misschien iets erover maar het concept vindt ik persoonlijk top :coolness:
In antwoord op: Dit is pas een “bob de bouwer” !Ik heb hier nog een ECU plug pin layout en schema van een 3.2 gevonden maar ik krijg het door een of andere reden hier niet gepost :think:
In antwoord op: Hulp gevraagd (opgelost)