Porsche Engineering maakt ADAS-validatie schaalbaar: door de in eigen beheer ontwikkelde ComBox-app te combineren met de objectdetectie van Peregrine.ai kan elk testvoertuig in de toekomst bijdragen aan de validatie van verkeersbordherkenning.
Voor de validatie van ADAS-rijfuncties (Advanced Driver Assistance System) hebben ontwikkelaars zoveel mogelijk meetgegevens van testritten nodig. Alleen zo kunnen ze garanderen dat het systeem veel grensgevallen heeft meegemaakt, zoals bouwplaatsen of zeldzame verkeersborden. De meetapparatuur hiervoor is echter duur, waardoor opschalen voor grote wagenparken kostbaar is. Validatie gaat over het algemeen ook gepaard met veel werk, zoals het voorbeeld van verkeersbordherkenning laat zien: een ontwikkelaar op de passagiersstoel vergelijkt of het ADAS-systeem een verkeersbord correct heeft herkend tijdens rijtests.
Verkeersbordherkenning optimaliseren
In geval van een fout noteren ze de afwijking handmatig. Bovendien worden de bijbehorende meetgegevens van het voertuig vastgelegd op een harde schijf. Porsche Engineering wil de handmatige werkzaamheden die nodig zijn voor de validatie van ADAS-functies verminderen. Hiervoor maakt het bedrijf gebruik van smartphones met software voor verkeersbordherkenning van de Berlijnse start-up Peregrine.ai. Terwijl Porsche Engineering de interface levert voor een datalogger, de verbindingseenheid en de camerahardware, integreert Peregrine.ai de op AI gebaseerde objectdetectie. Het idee hierachter is dat de smartphone bij elk nieuw verkeersbord vergelijkt of de objectdetectie van het voertuig en Peregrine.ai hetzelfde resultaat opleveren.
Als er afwijkingen zijn, fotografeert de smartphone het verkeersbord en instrueert de datalogger om de bijbehorende meetgegevens van het voertuig te registreren. Dankzij de ComBox-app kan Porsche Engineering gegevens ontvangen van systemen in het voertuig. De geregistreerde meetgegevens kunnen in de cloud worden geladen en vergeleken, wat de ADAS-ingenieurs helpt de functies te optimaliseren. De nieuwe methode elimineert dus niet alleen de hoge handmatige inspanning die gepaard gaat met het detecteren en beschrijven van de fouten, maar maakt het ook mogelijk om de optimalisatie van verkeersbordherkenning kosteneffectief uit te voeren met een groter aantal testvoertuigen.
In de toekomst zal een smartphone op de voorruit fouten in alle testvoertuigen kunnen detecteren en registreren – niet alleen in voertuigen die specifiek zijn ontworpen voor ADAS-optimalisatie. Dit stelt de ontwikkelaars in staat om meer edge cases te registreren en zo de kwaliteit van de ADAS-functies te verbeteren – met name in landen zoals Australië met speciale verkeersregels zoals linksrijdend verkeer en regionale verkeersborden, waarvoor tot nu toe weinig gegevens beschikbaar zijn vanwege het kleine aantal testvoertuigen. De nieuwe aanpak voor het valideren van verkeersbordherkenning is al succesvol getest tijdens de ontwikkeling van de nieuwe Porsche Macan en zou binnenkort in serieproductie kunnen worden genomen. Het beperkt zich overigens niet tot verkeersbordherkenning: in de toekomst zullen ook andere ADAS-functies worden geoptimaliseerd, waaronder rijstrookdetectie en de detectie van verkeerslichtfasen en kuilen.